top of page
Afbeelding2.jpg

Het Eendrachtsplein is het huidige adres, maar een oude ansichtkaart geeft het adres Westersingel 54. Het iconische gebouw aan wat thans het Eendrachtsplein genoemd wordt, is gebouwd rond 1860 en was aanvankelijk in gebruik als een school, ‘Bijzondere School voor Middelbaar Onderwijs voor eigen rekening’, gesticht door FC Delfos. Het Eendrachtsplein was nog echt onderdeel van de singel, met water in het midden en de groene taluds, een onderdeel van het waterproject van de architect Rose. De foto stamt uit 1902. Later - in het begin van de Tweede Wereldoorlog - hebben de Duitsers het gebouw opgeëist en gebruikt als kazerne.

foto 1860.jpg

foto Westersingel rond 1860;

FC Delfos vestigde in dit monumentale pand de ‘Bijzondere School voor Middelbaar Onderwijs voor eigen rekening’. Later werd het een school voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO)

foto stadsarchief Rotterdam

Afbeelding3.jpg

Na de oorlog is er een politiebureau in gevestigd, aanvankelijk gedeeld met hotel Huize Emma in de Noordvleugel met de karakteristieke serre-uitbouw. Later is Hotel Emma verhuisd naar de nieuwbouw aan de Nieuwe Binnenweg.
Het gebouw heeft decennia lang als politiebureau gediend en is in de jaren tachtig grondig gerenoveerd. Uit gesprekken met agenten die daar gediend hebben, blijkt in ieder geval een grote mate van betrokkenheid bij de dienders.

foto Westersingel 1906

foto stadsarchief Rotterdam

Afbeelding1.jpg
29-3-1977.png
achtrkant 13-4-1976 kleur.jpg

Foto Hotel Huize Emma, toenmalig adres Westersingel 54

ansichtkaart jaren 60/70

Eendrachtsplein gezien vanuit het oosten, 29 maart 1977 

foto stadsarchief Rotterdam

Eendrachtsplein gezien vanuit het westen, 13 april 1976

foto stadsarchief Rotterdam

kantine auto politie 1974.png
nieuwe rellenwagen 1967.jpg

Inspectie van de nieuwe rellenwagen voor de politie naast het politiebureau Eendrachtsplein. 1967

Foto stadsarchief Rotterdam

Kantine auto van de politie geparkeerd voor het Eendrachtsplein, 1974

Foto stadsarchief Rotterdam

bottom of page